Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Placek kokosowo - jabłkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne ciasto biszkoptowo - jabłkowe, z masa budyniową na wodzie i masą kokosowo jajeczną.

Placek kokosowo - jabłkowy

Składniki:

Placek kokosowo - jabłkowy

 

  • biszkopt;
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 - 6 łyżek oleju
  • kokosowa masa;
  • 2 jaja
  • 200 g masła roślinnego
  • 200 gram wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • a także:
  • duże jabłka 5 - 6 szt
  • budyń śmietankowy z cukrem (na 0,5 l mleka) - 2 opakowania
  • kasza kukurydziana - 2 łyżki
  • i do blaszki;
  • tłuszcz
  • papier do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Placek kokosowo - jabłkowy
BISZKOPT -Białka ubić z cukrem na sztywną pianę oczywiście cukier do białek dodajemy dopiero w ostatniej fazie, gdy białka są już sztywne. - Dalej ubijamy i dodajemy kolejno po żółtku - każde następne - gdy pierwsze będzie połączone z masą -Po żółtkach przychodzi kolej na dodanie oleju i mąki przesianej i zmieszanej z proszkiem do pieczenia. - Przelewamy ciasto do przygotowanej blaszki (25 x 40 cm) i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. MASA KOKOSOWA; - Masło i cukier rozpuszczamy w rondlu. - Wsypujemy wiórki kokosowe do rozpuszczonych składników i podsmażamy je często mieszając. - Do ostudzonej, podsmazonej masy dodajemy jaja i dokładnie miksujemy masę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na ósemki i spażamy je we wrzącej wodzie (ok. 1,5 l), tak by jabłka były miękkie. Na wodzie z zaparzenia jabłek (1 litr) gotujemy budynie dodając do gotowania kaszę. Ostudzone owoce układamy na upieczonym biszkopcie. Na jabłka wykładamy ugotowane budynie. Masę kokosową wykładamy na jabłka i budyń. Wstawiamy wszystko do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i pieczemy jeszcze ok. 20 - 25 minut, aż do uzyskania złotego koloru masy kokosowej.