jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Placek kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonałe na niedzielny podwieczorek

Placek kokosowy

Składniki:

Placek kokosowy

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • cynamon mielony
  • gałka muszkatałowa
  • zapach rumowy
  • 1/2 szklanki śmietany

Sposób przygotowania:

Placek kokosowy
Mąkę i 3 łyżki cukru pudru posiekać z 1/2 margaryny.

Dodać sok cytrynowyi kilka łyżek zimnej wody, zagnieść ciasto.

Włożyć je na 1 godzinę do lodówki.

Ciastem wyłożyć natłuszczoną płaską formę.

Piec 10 minut w temp. 200 stop.C.

Resztę margaryny utrzeć z cukrem.

Dalej ucierać wbijając po jajku.

Wsypać wiórki kokosowe, dodać cynamon, gałkę muszkatałową, zapach rumowy.

Wlać śmietanę.

Masę kokosową wylać na podpieczone ciasto.

Piec 30 minut w temp. 180 stop. C.

Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.