Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Placek korzenny

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

dobre ciasto do porannej kawy.

Placek korzenny

Składniki:

Placek korzenny

 

  • 4 jajka
  • 25 dag cukru
  • 20 dag mielonych migdałów
  • 4 łyżki mąki
  • po 2 dag mielonego korzenia arcydzięgla, cynamonu, skórki pomarańczowej, szczyptę anyżu
  • wafle

Sposób przygotowania:

Placek korzenny
W makutrze ucieramy żółtka z cukrem do białości, następnie dodajemy mielone migdały, mąkę pszenną, i przyprawy korzenne: arcydzięgiel, cynamon, skórkę z pomarańczy, troszkę anyżu oraz 4 białka ubite na sztywna pianę. Przygotowaną masą smarujemy wafle, po czym wkładamy je do średnio nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu możemy polukrować cukrem i ozdobić połówkami migdałów.