Magda2601

Magda2601

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Placek kruchy trójwarstwowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i 2 łyżki cukru zagnieść szybko na gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części

Placek kruchy trójwarstwowy

Składniki:

Placek kruchy trójwarstwowy

 

  • 3 szklanki mąk8
  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 16,5 dag cukru do ubicia piany
  • duży słoik konfitury np. wiśniowej

Sposób przygotowania:

Placek kruchy trójwarstwowy
Mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i 2 łyżki cukru zagnieść szybko na gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części. Jedną częścią wylepić prostokątną blaszkę ( odłożyć ją do lodówki) drugą część schować do zamrażalnika, do trzeciej wgnieść kakao i również odłożyć do zamrażalnika na 30 minut. Na blasze z ciastem rozsmarować konfiturę , na to zetrzeć na grubej tarce ciemne ciasto. Na wierzch nałożyć pianę ubitą z białek z cukrem i jako ostatnią warstwę zetrzeć pozostałą cześć jasnego ciasta. Piec 40 minut w 175 stopniach C