iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Książka Kucharska: Makowiec na 18 sposobów

Placek makowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To ciasto upiekłam po raz pierwszy na moje imieniny, miałam mało czasu, a chciałam podać gościom ciasto swojego wypieku. Bardzo szybko je przygotowałam, a każdemu bardzo smakowało.

Placek makowy

Składniki:

Placek makowy

 

  • 11 jaj,
  • 2 szklanki cukru,
  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki maku,
  • 3 łyżki kakao,
  • 40 dag masła,
  • słoik dżemu wiśniowego.

Sposób przygotowania:

Placek makowy

ETAP 1:

Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy masło z połową cukru, stopniowo dodajemy po jednym żółtku ucierając cały czas. Białka należy ubić z resztą cukru, mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej. Dodajemy też ubitą pianę.

Masę dzielimy na 3 części, do jednej z nich dodajemy mak, do drugiej kakao, a trzecia pozostaje bez zmian.

Blaszkę o wymiarach 30 cm długości wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę kakaową, wykładamy kleksy dżemu, wlewamy masę makową i na koniec masę białą. Pieczemy ciasto przez 60 minut w temp. 160 stopni.

Dekorujemy cukrem pudrem.