jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Placek makowy na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

doskonały placek makowy na biszkopcie, polecany na wieksze uroczystości

Placek makowy na biszkopcie

Składniki:

Placek makowy na biszkopcie

 

  • CIASTO:
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki wrzącej wody
  • proszek do pieczenia- szczypta
  • MASA MAKOWA:
  • 1/2 kg maku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka dżemu
  • 2 łyżki kakao
  • olejek migdałowy
  • bakalie
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Placek makowy na biszkopcie
Mak sparzyć, przekrecić 3 razy przez maszynkć. Jajka ubić z cukrem na parze, dodać dżem, kakao, olejek, mak i bakalie. Dobrze wymieszać. Na końcu dodać proszek do pieczenia, jeszcze raz wymieszać.
Brytfannę wyłożyć wysmarowanym tłuszczem pergaminem, posypać tartą bułką i wyłożyć masę makową.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianć, nastepnie dodawać po 1 żółtku oraz cukier i dalej ubijać. Do gotowanej masy jajecznej wlać wrzącą wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać ciasto na wczesniej wyłożoną masę serową. Piec około 45 minut.