Sposób przygotowania:
Placek makowy na biszkopcie
Mak sparzyć, przekrecić 3 razy przez maszynkć. Jajka ubić z cukrem na parze, dodać dżem, kakao, olejek, mak i bakalie. Dobrze wymieszać. Na końcu dodać proszek do pieczenia, jeszcze raz wymieszać.
Brytfannę wyłożyć wysmarowanym tłuszczem pergaminem, posypać tartą bułką i wyłożyć masę makową.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianć, nastepnie dodawać po 1 żółtku oraz cukier i dalej ubijać. Do gotowanej masy jajecznej wlać wrzącą wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać ciasto na wczesniej wyłożoną masę serową. Piec około 45 minut.
Brytfannę wyłożyć wysmarowanym tłuszczem pergaminem, posypać tartą bułką i wyłożyć masę makową.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianć, nastepnie dodawać po 1 żółtku oraz cukier i dalej ubijać. Do gotowanej masy jajecznej wlać wrzącą wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać ciasto na wczesniej wyłożoną masę serową. Piec około 45 minut.