Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Placek Miodowy Wokalisty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszny placek którego każdy smakosz musi spróbować w innym wypadku po prostu niech żałuje !

Placek Miodowy Wokalisty

Składniki:

Placek Miodowy Wokalisty

 

  • 125 g margaryny Kasia
  • 4 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 12 dkg miodu
  • 1 szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa:
  • pół litra mleka
  • pół szklanki kaszy mannej
  • 3 żółtka
  • pół kostki masła
  • cukier wnailiowy
  • 1 cytryna (sok z cytryny + otarta skórka)
  • 15dkg cukru pudru

Sposób przygotowania:

Placek Miodowy Wokalisty
Mąkę przesiewamy przez sitko prosto na stolnicę następnie dodajemy miękką margarynę , w mące robimy dołek i wbijamy jajka po czym odmierzamy miód i dodajemy (jeżeli ktoś lubi bardzo miód powinien dać go więcej) a także dodajemy cukier (może to być cukier puder, nawet było by lepiej) oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagnieść w miarę szybko tak aby ciasto nie zrobiło się zbyt twarde, oto z natury jest twarde ale nie wolno przesadzić, podzielić na trzy części i upiec w temp 200sto przez około 10-15min każdy poklei (chyba że ktoś posiada 3 blaszki i w piekarniku ma termoobieg). Mleko doprowadzamy do wrzątku i gotujemy na nim kaszę manną następnie ją studzimy, gdy ostygnie dodajemy resztę składników na masę i przekładamy placki. Ja robię jeszcze polewę lecz nie zawsze mam czas i używam gotowej a dla kolorystyki i ładniejszego wyglądu posypuje jeszcze kolorową posypką. Ciasto musi stać w lodówce przynajmniej noc.