milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Placek morelowy z kokosanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Placek morelowy z kokosanką szybko znika z talerza

Placek morelowy z kokosanką

Składniki:

Placek morelowy z kokosanką

 

  • Składniki na ciasto:
  • 10 dag margaryny
  • 15 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • jajko
  • cukier waniliowy
  • 0,5 torebki proszku do pieczenia
  • morele z kompotu

Sposób przygotowania:

Placek morelowy z kokosanką
Margarynę kroimy w kosteczki i łączymy z cukrem, cukrem waniliowym, mąką, jajkiem i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy je na placek o grubości 1 cm. Blachę smarujemy tłuszczem i wkładamy ciasto. Na ciasto układamy morele. Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut. W tym czasie ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Mieszamy ją z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Ciasto wyciągamy z piekarnika, nakładamy kokosankę i wkładamy jeszcze na 20 minut do piekarnika.