Sposób przygotowania:
Placek pasterski z feta i szpiankiem
Szpinak przebrać, opłukać i obgotować w osolonej wodzie. Osączyć na sicie i grubo posiekać. Doprawić 3 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Fetę oraz zmielony twaróg utrzeć na gładką masę z dodatkiem 2 żółtek. Dodać posiekane oliwki i pieprz do smaku. Następnie wymieszać z ubitymi na sztywno 2 białkami. Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy pokrytej folią na prostokątny placek o grubości 2-4 mm i przekroić na pół. Połowę ciasta ułożyć na blasze. Na cieście rozłożyć połowę szpinaku, pozostawiając wzdłuż boków ciasta brzeg o szerokości 2-3 cm. Na warstwie szpinaku rozsmarować masę serową i obłożyć resztą szpinaku. Nadzienie przykryć drugim plackiem ciasta, brzegi docisnąć. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać nasionami słonecznika. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Ciasto ostudzić i przed wyjściem na piknik zapakować w kartonowe pudełko. Smacznego !