marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placek po włosku z pistacjami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Orzechy wyłuskać,część składników rozpuścić w rondlu,mieszając łyżką.Ostudzić,dodać suche składniki wymieszać.Ciasto wylać do formy.Piec 40m

Placek po włosku z pistacjami.

Składniki:

Placek po włosku z pistacjami.

 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • szklanka cukru,
  • 100 g.masła,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5-6 łyżek miodu,
  • 35 dag.łuskanych pistacji,
  • 15 dag.rodzynek,
  • cukier puder do posypania ciasta,
  • tłuszcz do tortownicy,
  • bułka tarta lub manna do wysypania.

Sposób przygotowania:

Placek po włosku z pistacjami.
Pistacje wyłuskać ze skorupek za pomocą ostrego nożyka lub dziadka do orzechów i posiekać je.Masło,miód,cukier rozpuścić w rondlu na małym ogniu,ciągle mieszając,rodzynki namoczyć i odsączyć.Rondel odstawić na bok,wystudzić jego zawartość,a następnie przesiać doń mąkę z proszkiem do pieczenia,dodać jajka,mieszając mikserem ręcznym,dosypać rodzynki i siekane pistacje,wymieszać na koniec drewnianą łopatką i wylać płynną masę do wysmarowanej oraz wysypanej bułką tartą lub kaszą manną tortownicy.Rozgrzać piekarnik do 175-180 st.C,wstawić tortownicę do piekarnika na kratkę ustawioną na środkowym szczeblu.Piec ok.40 min.Po upieczeniu wystudzić,wyjąć tortownicę na deskę,otworzyć boczną jej obudowę,a ciasto zostanie na spodzie z tortownicy,który to delikatnie z ciastem przenieść na paterę,wysuwając potem spód z tortownicy.Ciasto przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem.