Sposób przygotowania:
Placek po włosku z pistacjami.
Pistacje wyłuskać ze skorupek za pomocą ostrego nożyka lub dziadka do orzechów i posiekać je.Masło,miód,cukier rozpuścić w rondlu na małym ogniu,ciągle mieszając,rodzynki namoczyć i odsączyć.Rondel odstawić na bok,wystudzić jego zawartość,a następnie przesiać doń mąkę z proszkiem do pieczenia,dodać jajka,mieszając mikserem ręcznym,dosypać rodzynki i siekane pistacje,wymieszać na koniec drewnianą łopatką i wylać płynną masę do wysmarowanej oraz wysypanej bułką tartą lub kaszą manną tortownicy.Rozgrzać piekarnik do 175-180 st.C,wstawić tortownicę do piekarnika na kratkę ustawioną na środkowym szczeblu.Piec ok.40 min.Po upieczeniu wystudzić,wyjąć tortownicę na deskę,otworzyć boczną jej obudowę,a ciasto zostanie na spodzie z tortownicy,który to delikatnie z ciastem przenieść na paterę,wysuwając potem spód z tortownicy.Ciasto przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem.