Sposób przygotowania:
Placek rabarbarowy pod bezą
Z mąki, masła, 3 żółtek, cukru i śmietany szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kule, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć je z lodówki i wylepić nim blachę do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około pół godziny, następnie wyjąć i ostudzić. Rabarbar umyć, osuszyć, oczyścić z twardych włókien i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, zasypać cukrem i dusić około 5 minut. Ciasto posypać bułką tartą, rozłożyć rabarbar i włożyć na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę, dodając na końcu 4 łyżki cukru pudru, po czym rozłożyć na warstwie rabarbaru i piec kolejne 25 minut , tym razem w temperaturze 160 stopni.