szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Placek rabarbarowy pod bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne domowe ciasto z rabarbarem

Placek rabarbarowy pod bezą

Składniki:

Placek rabarbarowy pod bezą

 

  • CIASTO:
  • 1,5 szklanki maki
  • Pół kostki masła
  • 3 żółtka
  • Pół szklanki cukru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • NADZIENIE:
  • 1 kg rabarbaru
  • 150 gram cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • BEZA
  • 3 białka
  • 4 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Placek rabarbarowy pod bezą
Z mąki, masła, 3 żółtek, cukru i śmietany szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kule, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć je z lodówki i wylepić nim blachę do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około pół godziny, następnie wyjąć i ostudzić. Rabarbar umyć, osuszyć, oczyścić z twardych włókien i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, zasypać cukrem i dusić około 5 minut. Ciasto posypać bułką tartą, rozłożyć rabarbar i włożyć na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę, dodając na końcu 4 łyżki cukru pudru, po czym rozłożyć na warstwie rabarbaru i piec kolejne 25 minut , tym razem w temperaturze 160 stopni.