jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Placek renklodowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

lubiany przez dzieci placek śliwkowy

Placek renklodowy

Składniki:

Placek renklodowy

 

  • 500 ml renklod z kompotu
  • 10 dag masła roślinnego
  • 15 dag cukru
  • cukierwaniliowy
  • 3 jajka
  • 15 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól- szczypta
  • aromat cytrynowy- kilka kropel
  • margaryna- do wysmarowania tortownicy
  • bułka tarta- do wysypania tortownicy

Sposób przygotowania:

Placek renklodowy
Masło utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać jajka. Gdy jajka utworzą z masą maślaną jednolity krem- dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól i zapach cytrynowy. Dokładnie wymieszać ciasto i równomiernie nałożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy. W środku tortownicy wsadzamy połówkę odsączonej renklody, resztę odsączonych owoców kroimy na ćwiartki i ukłądamy promieniście, przecieciami w dół wokoło centralnej połówki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 50 minut. Po upieczeniu posypać placek cukrem pudrem.