Sposób przygotowania:
Sernik w cieście ucieranymCiasto:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać olej i mleko i zmiksować. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miksując ciasto dodawać do niego partiami mąkę.
Z ciasta oddzielić ok. 1/3 i wymieszać ją z kakao. Resztę ciasta przelać do blachy 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście jasnym zrobić esy floresy częścią ciasta ciemnego.
Podpiec 15 minut w temp. 170 stopni.
Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z miękkim masłem, śmietaną i cukrem.
Następnie wymieszać z proszkiem budyniowym. Miksując na małych obrotach, dodawać partiami ser.
Gdy składniki się połączą wmieszać do masy pianę z białek używając drewnianej łyżki. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzch wylać resztę ciemnego ciasta.
Sernik piec ok. 50 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Wystudzić do końca na kratce.
3 łyżki śmietany podgrzać i rozpuścić w niej ciemną czekoladą. Polać sernik.
Łyżkę śmietany podgrzać i rozpuścić w niej białą czekoladę. Zrobić wzory na cieście.
Gdy czekolada zastygnie pokroić na kawałki.