Sposób przygotowania:
Placek tarty z powidłem
Na stolnicę dajemy mąkę robimy dołek dodajemy margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Składniki wyrobić ręką , gotowe ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części ciasta dodać kakao wyrobić - odstawić na 30 minut do zamrażalnika. Następnie jedną cześć jasne ciasta także wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Trzecią cześć ciasta jasnego rozwałkować wyłożyć dno blaszki, na cieście rozsmarować powidło. Schłodzone ciasto z kakao trzemy na tarce o dużych oczkach na rozsmarowane powidło. Na starte ciemne ciasto ubijamy pianę z białek z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej rozsmarowujemy. Na końcu na wierzch piany ścieramy schłodzone ciasto jasne. Przygotowane ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 180. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.