Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Placek Turecki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Turek , wyśmienity placek :) Polecam!

Placek Turecki

Składniki:

Placek Turecki

 

  • 20 dkg mak,
  • 30 dkg cukier puder,
  • 6 sztuk jajka,
  • 6 łyżek grysik,
  • 1\2 sztuki proszek do pieczenia,
  • 15 dkg masło,
  • 40 dkg jabłka,
  • POLEWA:,
  • 1 łyżka woda,
  • 2 łyżki cukier,
  • 1 łyżka kakao

 

Sposób przygotowania:

Placek Turecki
Mak gotujemy i przekręcamy przez maszynkę.
Żółtka utrzeć z masłem cukrem , dodać mak i dalej ucierać , następnie jabłka i grysik , proszek do pieczenia i ucierać. Na końcu dodać pianę z jaj i kakao i lekko zamieszać.

Polewa.
Wodę zagotować , dodać cukier i kakao.
Mieszać żeby się nie przypaliło.
Zdjąć z ognia i polewać przestygniętą masą.