joasiaant

joasiaant

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

Placek wieloskładnikowy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto ma wiele składników i jest pracochłonne, ale naprawdę warte wysiłku.

Placek wieloskładnikowy

Składniki:

Placek wieloskładnikowy

 

  • Biszkopt
  • 4 duże jajka lub 5 małych
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • jeśli nie mamy, możemy zastąpić mąką ziemniaczaną 60 g i dodać ok 2 łyżki cukru )
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki zimnej wody
  • ew. 2 łyżki kakao (do zrobienia kolorowych kleksów na jasnym biszkopcie)

 

  • Wkładka kokosowa
  • 4 białka
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem
  • 4 żółtka
  • 3/4 l mleka
  • 1/2 szkl cukru kryształu
  • 2 op. budyniu śmietankowego albo toffi
  • 35 dag margaryny Palmy lub masła
  • ew. op. cukru waniliowego

 

  • Dodatkowo
  • 2 op. galaretki (smak wg uznania)
  • Galaretkę dodajemy do złamania smaku kremu. Dzięki niej ciasto ma delikatniejszy posmak, ale jeśli ktoś nie jest jej zwolennikiem, niech zrezygnuje, ciasto i tak będzie smaczne.

 

  • Polewa czekoladowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Placek wieloskładnikowy
Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę, wymieszaną z budyniem i proszkiem. Wlać wodę. Zmiksować masę, tak, żeby była w miarę jednolita. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do przygotowanej wecześiej masy plastikową łyżką dodajemy białka i delikatnie je łączymy z ciastem. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Jeżeli chcemy uzyskać ciemne klesy odlewamy mniej jak 1/4 ciasta, łączymy z kakao i wylewamy na jasną część. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. Do tego ciasta pieczemy dwa placki, ponieważ zamierzamy uzyskać wysokie ciastko. Wkładka kokosowa Białka ubijamy z odrobiną soli. Dodajemy cukier, jeszcze kilka minut miksujemy. Do białek dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy. Wkładkę tą pieczemy na blaszce o takich samych wymiarach jak biszkopt ok 35 minut w 170 st. (na złotawy kolor). Krem Z podanej ilości odlewamy 1, 5 szkl mleka. Pozostałe stawiamy na ogień, dosupujemy cukier. Mniejszą część mleka dokładnie mieszamy z budyniami i żółtkami. Tą mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitego budyniu, studzimy go. Margarynę dokładne rozcieramy. Zimnujemy zimny budyń. Stopniowo dodajemy do niego margarynę, miksujemy, aż krem będzie gładki. Każdą z galaretek przygotować w 1 szkl. wody. Zostawiamy ją do zastygania, do takiej postaci, żeby można nią było pokryć ciasto. Po galaretce kładziemy krem, żeby było to łatwe smarujemy spód (wierzch, gdy galaretka zmieni miejsce) wkładki kokosowej i układamy na galaretce oraz resztę warstw. Przełożenie biszkopt- część kremu- galaretka (chłodzimy ok 30 minut i wtedy nakładamy resztę warstw)- część kremu- wkładka kokosowa- część kremu- biszkopt- trochę kremu- polewa czekoladowa (chłodzimy). ! Miejsce galaretki można zmienić i dać ją np. na wkładkę kokosową, wtedy nie będzie obciążona aż tak bardzo ciastem. Jest to przepis mojego autorstwa. Polecam !