mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Placek winogronowy z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny trzywarstwowy placek

Placek winogronowy z kremem budyniowym

Składniki:

Placek winogronowy z kremem budyniowym

 

  • Składniki na ciasto:
  • 100g margaryny
  • 100g cukru
  • 1 op cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 100g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • Reszta składników:
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 150ml soku winogronowego
  • 300ml mleka
  • 300ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 op cukru wanilinowego
  • 2 op fixu do śmietany
  • 1 duża kiść winogoron
  • 2 łyżki galaretki porzeczkowej

Sposób przygotowania:

Placek winogronowy z kremem budyniowym
Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Tortownicę o średnicy 26cm natłuścić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na kremową masę. Gdy cukier się rozpuści, wbijać po 1 jajku i dobrze ucierać. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy i wygładzić. Piec około 25minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Przygotowanie kremu budyniowego: Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Budyń w proszku wymieszać ze 100ml soku winogoronwego i żółtkiem. Mleko zagotować, wlać budyń z sokiem, zagotować mieszając. Zdjąć z ognia i od razu wymieszać z pianą z białek. Kremem wysmarować ciasto i zostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z 1łyżką cukru, cukrem wanilinowym i fixem do śmietany. Dodać 1,5 łyżki soku z winogron i delikatnie wymieszać. Śmietanę wyłożyć na krem budyniowy, wygładzić mokrym nożem. Winogorona umyć, pokroić na połówki i ułożyć ścisło na cieście. Galaretkę wymieszać z 1 łyżką soku z winogoron, zagotować i posmarować ją winogrona. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia