Sposób przygotowania:
Placek winogronowy z kremem budyniowym
Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Tortownicę o średnicy 26cm natłuścić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na kremową masę. Gdy cukier się rozpuści, wbijać po 1 jajku i dobrze ucierać. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy i wygładzić. Piec około 25minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Przygotowanie kremu budyniowego: Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Budyń w proszku wymieszać ze 100ml soku winogoronwego i żółtkiem. Mleko zagotować, wlać budyń z sokiem, zagotować mieszając. Zdjąć z ognia i od razu wymieszać z pianą z białek. Kremem wysmarować ciasto i zostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z 1łyżką cukru, cukrem wanilinowym i fixem do śmietany. Dodać 1,5 łyżki soku z winogron i delikatnie wymieszać. Śmietanę wyłożyć na krem budyniowy, wygładzić mokrym nożem. Winogorona umyć, pokroić na połówki i ułożyć ścisło na cieście. Galaretkę wymieszać z 1 łyżką soku z winogoron, zagotować i posmarować ją winogrona. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia