Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Placek z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placek może nie najłatwiejszy, ale dla efektu końcowego warto się postarać. Idealny na przyjęcia i na mniejsze spotkania do kawy.

Placek z białą czekoladą

Składniki:

Placek z białą czekoladą

 

  • SPÓD:
  • 200 g migdałów,
  • 2 białka,
  • 80 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 1 1/2 łyżeczki mąki tortowej,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej,
  • szczypta soli.

 

  • NADZIENIE:
  • 120 g startej białej czekolady,
  • 165g niesolonego masła,
  • 145 g cukru,
  • 1 łyżeczka białej wanilii,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 6 jajek (żółtka oddzielone od białek), w pokojowej temperaturze
  • świeże owoce

 

 

Sposób przygotowania:

Placek z białą czekoladą
SPÓD: W robocie kuchennym zmielić migdały na pastę. Białka ubić na sztywną, suchą pianę. 50 g masła utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, wanilię, cynamon, skórkę cytrynową i sól. Połączyć z białkami i dobrze wymieszać. Migdały dobrze wymieszać z mąką, cukrem, cynamonem, pianą z białek i solą. Uformować kulki o średnicy 2,5 cm, spłaszczyć na dłoni i umieścić na natłuszczonej blasze do pieczenia. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie dopuścić, aby się za bardzo zbrązowiły. Ostudzić i pokruszyć, wymieszać z pozostałym masłem. Masą wyłożyć dno i boki natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm. Chłodzić w lodówce. NADZIENIE: Czekoladę połączyć z masłem, cukrem, wanilią i solą w garnku z podwójnym dnem. Podgrzewać na wolnym ogniu. Gdy się rozpuszczą, zdjąć z palnika i ostudzić. Ucierać po jednym żółtku. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z czekoladową masą. Wlać do przygotowanego spodu i piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Studzić na drucianej podkładce przez 1 godzinę przed podaniem lub przykryć i chłodzić przez noc; nie wkładać do lodówki. Ciasto może nieco się zapaść w trakcie stygnięcia. Podawać z ulubionymi owocami.