Sposób przygotowania:
Placek z białą czekoladą
SPÓD: W robocie kuchennym zmielić migdały na pastę. Białka ubić na sztywną, suchą pianę. 50 g masła utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, wanilię, cynamon, skórkę cytrynową i sól. Połączyć z białkami i dobrze wymieszać. Migdały dobrze wymieszać z mąką, cukrem, cynamonem, pianą z białek i solą. Uformować kulki o średnicy 2,5 cm, spłaszczyć na dłoni i umieścić na natłuszczonej blasze do pieczenia. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie dopuścić, aby się za bardzo zbrązowiły. Ostudzić i pokruszyć, wymieszać z pozostałym masłem. Masą wyłożyć dno i boki natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm. Chłodzić w lodówce. NADZIENIE: Czekoladę połączyć z masłem, cukrem, wanilią i solą w garnku z podwójnym dnem. Podgrzewać na wolnym ogniu. Gdy się rozpuszczą, zdjąć z palnika i ostudzić. Ucierać po jednym żółtku. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z czekoladową masą. Wlać do przygotowanego spodu i piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Studzić na drucianej podkładce przez 1 godzinę przed podaniem lub przykryć i chłodzić przez noc; nie wkładać do lodówki. Ciasto może nieco się zapaść w trakcie stygnięcia. Podawać z ulubionymi owocami.