dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Drożdżowy placek z jabłkami i suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Placek drożdżowy przekładany duszonymi jabłkami z dodatkiem suszonych śliwek. Pracochłonne ale pyszne.

Drożdżowy placek z jabłkami i suszonymi śliwkami

Składniki:

Drożdżowy placek z jabłkami i suszonymi śliwkami

Ciasto:

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Drożdżowy placek z jabłkami i suszonymi śliwkami

Sporządzenie zaczynu drożdżowego:

Drożdżowy placek z jabłkami i suszonymi śliwkami
Z mleka, drożdży, cukru i mąki rozbimy rozczyn drożdżowy.

Mleko podgrzewamy aby było letnie. Pół szklanki odlewamy. Do pozostałego mleka rozkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły.

Sporządzanie ciasta:

Drożdżowy placek z jabłkami i suszonymi śliwkami
Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę mieszamy z wszystkimi składnikami na ciasto (masło rozpuszczamy). Dodajemy drożdże. Dokładnie zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Następnie miskę nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło.

Przygotownaie nadzienia jabłkowego:

Drożdżowy placek z jabłkami i suszonymi śliwkami
Jabłka duismy z cukrem i śliwkami aż zmiękną.

Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Jabłka przekładamy na patelnie. Dodajemy cukier do smaku, cynamon i śliwki. Smażmy na wolnym ogniu, aż owce zmiękną.

Przekładanie ciasta do formy:

Drożdżowy placek z jabłkami i suszonymi śliwkami
Ciasto drożdzowe przekładamy smażonymi owcami.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół. Ponownie zagniatamy. Dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy. Pierwszą część przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Smarujemy połową jabłek. Na jabłkach układamy ciasto i ponownie smarujemy pozostałymi jabłkami. Na owocach układamy pozostałe ciasto.

Pieczenie ciasto.

Drożdżowy placek z jabłkami i suszonymi śliwkami
Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy na złoty kolor.

Wierzch ciasta smarujemy masłem rozpuszczonym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 1 godzinę.
Smacznego!