Sposób przygotowania:
Drożdżowy placek z jabłkami i suszonymi śliwkamiSporządzenie zaczynu drożdżowego:
Mleko podgrzewamy aby było letnie. Pół szklanki odlewamy. Do pozostałego mleka rozkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły.
Sporządzanie ciasta:
Mąkę mieszamy z wszystkimi składnikami na ciasto (masło rozpuszczamy). Dodajemy drożdże. Dokładnie zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Następnie miskę nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło.
Przygotownaie nadzienia jabłkowego:
Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Jabłka przekładamy na patelnie. Dodajemy cukier do smaku, cynamon i śliwki. Smażmy na wolnym ogniu, aż owce zmiękną.
Przekładanie ciasta do formy:
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół. Ponownie zagniatamy. Dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy. Pierwszą część przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Smarujemy połową jabłek. Na jabłkach układamy ciasto i ponownie smarujemy pozostałymi jabłkami. Na owocach układamy pozostałe ciasto.
Pieczenie ciasto.
Wierzch ciasta smarujemy masłem rozpuszczonym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 1 godzinę.
Smacznego!