Sposób przygotowania:
Placek z jabłkami i kakao
Wbić żółtka do miski, dodać margarynę, cukier i śmietanę i dokładnie wyrobić rękoma. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Większą część ciasta wyrobić do wysmarowanej margaryną brytfanny. Mniejszą na chwilkę odstawić. Jabłka umyć, pozbawić skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przysypać cukrem, wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie kisiel w proszku. Wyłożyć na jabłka. Pozostawioną połowę ciasta przepołowić na pół. Żółtą część wyłożyć na placek, odrywając od ciasta po trochu i rzucać na pianę. Do drugiej połowy dodać kakao i ugniatać aż ciasto będzie czarne. Zrobić to samo co z częścią żółtą. Takie ciasto włożyć do piekarnika na 180 st. i piec ok. 50 minut.Polecam.