Sposób przygotowania:
Placek z makaronu z wołowiną (Wietnam)
Lekko zamrozić stek aby łatwiej go było pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć mięso na talerzu, posmarować czosnkeim, 1 łyżką oleju i posypać papryką. Przykryć i wstawić na 45 minut do lodówki. Wlać 2,5 łyżki oleju na patelnię o grubym dnie tak, żeby całe dno było pokryte. Rozdzielić makaron na pojedyncze nitki. Ułożyć na średnio rozgrzanej patelni i docisnąć drewnianą szpatułką. Smażyć aż spód będzie chrupiący i złocisty. Odstawić na 15 minut żeby placek nie połamał się przy zdejmowaniu z patelni. Podważyć delikatnie sód placka i brzegi. Ułożyć na ptelni duży talerz, odwrócić patelnię do góry dnem i wyłożyć placek. Następnie zsunąć go spowrotem na patelnię i smażyć z drugiej strony 5-10 minut. gdy będzie gotowy, zdjąć go z patelni posługując się talerzem i trzymać w cieple. Na tej samej patelni rozgrzać 2,5 łyżki oleju. krótko obsmażyć mięso po obu stronach. Wymieszać cukier, sos rybny, rosół i mąkę, dodać do mięsa i mieszać aż sos zgęstnieje.
Wyłożyć mięso na placek i pokroić na 4 lub 8 części. Polać sosem i posypać posiekaną dymką.
Wyłożyć mięso na placek i pokroić na 4 lub 8 części. Polać sosem i posypać posiekaną dymką.