mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Placek z maminego brulionu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pyszny placek kruchy z wiśniami

Placek z maminego brulionu

Składniki:

Placek z maminego brulionu

 

  • Ciasto:
  • 6 żóltek
  • 1,5 kostki margaryny
  • 60 dkg mąki
  • 3 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżi kakao
  • Piana:
  • 6 białek
  • szkl. cukru
  • 10 dkg kokosu
  • 2 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyzka maki pszennej
  • dodatkowo:
  • słoik 1 l. smażonych wiśni
  • polewa

 

 

Sposób przygotowania:

Placek z maminego brulionu
Z żółtek, margaryny, mąki i proszku zagnieść ciasto kruche. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao i wstawić na noc do lodówki. Blachę (24/32 cm) natłuścić masłem. Wyłożyć pierwszą część ciasta, na to dać smażone wiśnie, zatrzeć na grubej tarce ciasto ciemne. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać do tego kokos, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i wylać na starte ciasto ciemne. Na pianę zetrzeć ciasto jasne. Piec 35 minut w temp. 190- 200 stopni. Po upieczeniu gorące polać polewą.

Tagi:

ciasto mak placek