Lucy

Lucy

Szef Kuchni
[Przepisów: 13]

Placek z masą kokosową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Przygotować ciasto: Ubić na sztywno białka. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dobrze wymieszać...

Placek z masą kokosową

Składniki:

Placek z masą kokosową

 

  • CIASTO:
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • po 3/4 szklanki cukru i mąki
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • MASA:
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 2 szklanki mleka
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 białka
  • opakowanie galaretki owocowej
  • 2 paczki herbatników
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Placek z masą kokosową
Przygotować ciasto:

Ubić na sztywno białka. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dobrze wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Przełożyć ciasto do średniej wielkości formy, wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w gorącym piekarniku około 15 min.

Masa:

Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, odstawić, by wystygła i lekko stężała. Wiórki gotować w mleku, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem, dodać zimną masę kokosową oraz pianę ubitą z białek. Dobrze wymieszać. Wyłożyć masę na wystudzone ciasto, wyrównać, odstawić je w chłodne miejsce. Gdy masa zastygnie, przykryć ją krzepnącą galaretką. Na wierzchu ułożyć herbatniki i posmarować przestudzoną polewą. Wstawić ciasto na 2-3 godz. do lodówki.

100 g - 210 kcal