Sposób przygotowania:
Placek z masą kokosową
Przygotować ciasto:
Ubić na sztywno białka. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dobrze wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Przełożyć ciasto do średniej wielkości formy, wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w gorącym piekarniku około 15 min.
Masa:
Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, odstawić, by wystygła i lekko stężała. Wiórki gotować w mleku, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem, dodać zimną masę kokosową oraz pianę ubitą z białek. Dobrze wymieszać. Wyłożyć masę na wystudzone ciasto, wyrównać, odstawić je w chłodne miejsce. Gdy masa zastygnie, przykryć ją krzepnącą galaretką. Na wierzchu ułożyć herbatniki i posmarować przestudzoną polewą. Wstawić ciasto na 2-3 godz. do lodówki.
100 g - 210 kcal
Ubić na sztywno białka. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dobrze wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Przełożyć ciasto do średniej wielkości formy, wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w gorącym piekarniku około 15 min.
Masa:
Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, odstawić, by wystygła i lekko stężała. Wiórki gotować w mleku, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem, dodać zimną masę kokosową oraz pianę ubitą z białek. Dobrze wymieszać. Wyłożyć masę na wystudzone ciasto, wyrównać, odstawić je w chłodne miejsce. Gdy masa zastygnie, przykryć ją krzepnącą galaretką. Na wierzchu ułożyć herbatniki i posmarować przestudzoną polewą. Wstawić ciasto na 2-3 godz. do lodówki.
100 g - 210 kcal
Gość
Ika202