BOSIAS

BOSIAS

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Placek z owocami i kruszonka.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dosyc latwe ciasto! przepis na takie ciacho na poczatek lata super!

Placek z owocami i kruszonka.

Składniki:

Placek z owocami i kruszonka.

 

  • Ciasto polkruche: 50 kg maki, 20 dag miekkiego masla, 25 dag cukru,
  • pol szkl mleka, 3 jaja1 lyzeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy
  • Nadzienie: 1 kg owocow ja uzylam czeresni moga byc trosklawki maliny, pozimki, jagody, wisnie , 2 lyzki cukru
  • Kruszonka: niepelna szkl maki, 10dag masla, 5 lyzek cukru pudru, cukier wanliiowy

Sposób przygotowania:

Placek z owocami i kruszonka.
Przyrzadzic kruszonke: wymieszac make z cukrem, polac stopionym maslem, dodac cukier waniliowy wymieszac i zagniesc. uformowac kule, wlozyc do zamrazarnikana godzine. Maslo utrzec z cukrem, zoltkami aromatem, do masy maslanej dodac powoli make wymiezsana z proszkiem do pieczenia i wlewac mleko, caly czas mieszajac. Nakoniec dodac piane ubita z bialek. Ciasto wylac do formy wysmarowanej tluszczem i posypana bulka tarta. Owoce wymieszac z cukrem, wylozyc na ciasto . Kruszonke wyciagnac z zamrazalnika i sytarkowac lub pokruszyc na owoce. Piec ok 40min w temp., 190 st na zlotawy kolor..