Sposób przygotowania:
Placek z porem i parówkami
Z letniej wody ,drożdży i cukru zrobić rozczyn..Do miski przesiać mąkę dodać sól ,rozczyn i olej . Zagnieść elastyczne ciasto i odstawić przykryte czysta ścierką do wyrośnięcia na 10 minut.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić ciastem dno i boki na wysokość 2 cm.Parówki obrać z osłonek i pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na oleju.Pora rozciąć wzdłuż i dokładnie wypłukać z piasku.Pora pokroić w plasterki i dodać do parówek. Przez 5 minut smażyć pora z parówkami i przełożyćna ciasto .Śmietanę wlać do garnuszka i postawić na ogniu dodać topiony serek , przyprawę .Jak już będzie mocno gorące to zdjąć z ognia.Mieszać tak długo ,aż serek się rozpuści i dodać jajka dokładnie roztrzepać.Przygotowanym sosem polać farsz.Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.