OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Torcik mięsno-ryżowy z porem kukurydzą i pomidorem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny aromatyczny mięsny torcik zapiekany w naczyniu żaroodpornym. Syty i zarazem zdrowy :) a do tego ładnie wygląda:)

Torcik mięsno-ryżowy z porem kukurydzą i pomidorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik mięsno-ryżowy z porem kukurydzą i pomidorem

 

  • ok. 1 kg mięsa mielonego np. z szynki
  • 300 g ryżu
  • ok. 0,5kg pora
  • 2 szklanki bulionu pieczeniowego
  • 100 g serka topionego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego, papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny, majeranku i oregano
  • przyprawa do pizzy
  • 2 duże pomidory
  • puszka kukurydzy
  • olej
  • sól

Sposób przygotowania:

Torcik mięsno-ryżowy z porem kukurydzą i pomidorem
Mięso przyprawić, posolić, dobrze wymieszać. Przesmażyć na oleju. wtopić serek, dokładnie wymieszać i wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.

Obsypać ,mięso kukurydzą. Pora pokroić w półplasterki i również podsmażyć na oleju. Gdy zacznie miękknąć zalać bulionem. Dusić do miękkości. Wsypać ryż i gotować do odparowania wody. Jeżeli ryż będzie nadal twardy a bulion wyparuje, podlać jeszcze wodą.

Ryżową masę z porem wyłożyć na kukurydzę. Pomidory pokroić w plastry i rozłożyć na zapiekance.

Posypać delikatnie przyprawą do pizzy. Włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekać ok. 30min 
Torcik mięsno-ryżowy z porem, kukurydzą i pomidore
mięso podsmażone z dodatkiem serka topionego wykładamy na dno naczynia
Torcik mięsno-ryżowy z porem, kukurydzą i pomidore
por po podsmażeniu zalewamy bulionem pieczeniowym
Torcik mięsno-ryżowy z porem, kukurydzą i pomidore
dodajemy ryż do bulionu i gotujemy do miękkości i odparowania wody
Torcik mięsno-ryżowy z porem, kukurydzą i pomidore
układamy kolejno warstwy i zapiekamy w piekarniku