Sposób przygotowania:
Placek z rabarbarem
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy olej, mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat. Miksujemy. Obrany i pokrojony na kawałeczki rabarbar dodajemy na końcu do masy i dokładnie mieszamy. Możemy go wcześniej obtoczyć w cukrze, ale nie jest to konieczne. Całość przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą (lub kaszą manną) formy. Ciasta nie wychodzi zbyt wiele, więc można podwoić ilość mąki i oleju, jeśli chcemy, by wyrosło nam naprawdę wysokie. Pieczemy godzinę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Ciasto nie jest za słodkie, a rabarbar nadaje mu lekko kwaskowaty smak. Jest pyszne, polecam. :)