Sposób przygotowania:
Plack nie tylko po Węgiersku
Ziemniaki,marchew,cebulę,czosnek,obieramy,trzemy na tarce o najmniejszych oczkach,dodajemy jajka,mąkę,doprawiamy do smaku,dokładnie mieszamy.Smażymy na rozgrzanej oliwie okrągłe placki.
Paprykę,cebulę kroimy w kostkę,pietruszkę drobno siekamy ,mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem.Z mięsa formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha laskowego i smażymy równomiernie na oliwie z oliwek.Na drugiej patelni smażymy paprykę,cebulę na rumiano,dodajemy pulpeciki ,posypujemy łyżeczką mąki pszennej i zalewamy pomidorami z puszki.Orzechy siekamy dodajemy do gulaszy razem z połową posiekanej zielonej pietruszki.Doprawiamy do smaku.Gotujemy gulasz przez ok.10minut na małym ogniu w razie potrzeby podlać bulionem,aby nie był za gęsty.
Na talerzu układamy placki zalewamy obficie gulaszem,posypujemy startym żółtym serem,na boczku talerza polewamy kwaśną śmietanę posypujemy koperkiem,lub zieloną pietruszką.W tym gulaszu decydującą role smakową jest orzech włoski i gałka muszkatołowa. SMACZNEGO.
Paprykę,cebulę kroimy w kostkę,pietruszkę drobno siekamy ,mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem.Z mięsa formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha laskowego i smażymy równomiernie na oliwie z oliwek.Na drugiej patelni smażymy paprykę,cebulę na rumiano,dodajemy pulpeciki ,posypujemy łyżeczką mąki pszennej i zalewamy pomidorami z puszki.Orzechy siekamy dodajemy do gulaszy razem z połową posiekanej zielonej pietruszki.Doprawiamy do smaku.Gotujemy gulasz przez ok.10minut na małym ogniu w razie potrzeby podlać bulionem,aby nie był za gęsty.
Na talerzu układamy placki zalewamy obficie gulaszem,posypujemy startym żółtym serem,na boczku talerza polewamy kwaśną śmietanę posypujemy koperkiem,lub zieloną pietruszką.W tym gulaszu decydującą role smakową jest orzech włoski i gałka muszkatołowa. SMACZNEGO.
luna
Mirka227
msewka
asia77
Sarenka
kinga
zewa