dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Placki drożdżowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne placki na śniadanie lub podwieczorek.

Placki drożdżowe z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki drożdżowe z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Placki drożdżowe z jabłkami
1/2 szkl mleka podgrzewamy. Dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyż cukru i 1 łyż mąki. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z cukrami, solą, jajkiem i skórką z cytryny. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto, dolewając letnie mleko. Do ciasta dodajemy starte na tarce jabłka. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy niewielkie placki z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Smacznego.
Placki drożdżowe z jabłkami
Mąkę mieszamy z cukrami, solą, jajkiem i skórką z cytryny.
Placki drożdżowe z jabłkami
Do ciasta dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
Placki drożdżowe z jabłkami
Na koniec dodajemy startę jabłka i dokładnie mieszamy.
Placki drożdżowe z jabłkami
Wymieszanę ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.