Sposób przygotowania:
Placki dyniowo- ziemniaczane
Przygotowanie salsy pomidorowej: Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę i odsączamy z nadmiaru soku.Dodajemy obraną i drobno posiekaną cebulę. Doprawiamy do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem i sokiem z limonki lub cytryny.Przygotowanie placków z dyni i ziemniaków: Miąższ z dyni ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki na drobnych oczkach.Dodajemy jajka, wsypujemy płaską łyżeczkę soli i czubatą łyżeczkę pieprzu młotkowanego z kolendrą. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Na gorącym oleju smażymy z obu stron na rumiano niewielkie i cienkie placuszki. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach,Placki z dyni i ziemniaków podajemy z salsą z pomidorów posypaną drobno posiekanym szczypiorkiem.