Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Placki dyniowo- ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne wegetariańskie placuszki

Placki dyniowo- ziemniaczane

Składniki:

Placki dyniowo- ziemniaczane

 

  • 70 dag miąższu dyni hokkaido

 

 

 

  • 1 średnia cebula

 

 

  • szczypiorek

 

 

 

  • pieprz młotkowany z kolendrą

 

Sposób przygotowania:

Placki dyniowo- ziemniaczane
Przygotowanie salsy pomidorowej: Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę i odsączamy z nadmiaru soku.Dodajemy obraną i drobno posiekaną cebulę. Doprawiamy do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem i sokiem z limonki lub cytryny.Przygotowanie placków z dyni i ziemniaków: Miąższ z dyni ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki na drobnych oczkach.Dodajemy jajka, wsypujemy płaską łyżeczkę soli i czubatą łyżeczkę pieprzu młotkowanego z kolendrą. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Na gorącym oleju smażymy z obu stron na rumiano niewielkie i cienkie placuszki. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach,Placki z dyni i ziemniaków podajemy z salsą z pomidorów posypaną drobno posiekanym szczypiorkiem.