dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Zielony placek zapiekany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Zielony placek zapiekany to pyszny pomysł na dietetyczny lunch, obiad czy kolację. Szybko się go przygotowuje. Jest bardzo smaczny.

Zielony placek zapiekany

Składniki:

Zielony placek zapiekany

 

Sposób przygotowania:

Zielony placek zapiekany
Szpinak płuczemy dokładnie i odsączamy, siekamy grubo. Do przepisu potrzebujemy same liście botwinki bez buraków. Łodygi botwinki siekamy drobno, liście grubiej.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, przez minutę podsmażamy na niej szpinak i botwinkę aż stracą objętość.

Twaróg rozrabiamy z jajkami, mieszamy z zieleniną i szczawiem, doprawiamy do smaku.

Przelewamy do posmarowanej oliwą formy żaroodpornej. Pieczemy 40 min w 200 st.