Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Łosoś w glazurze miodowo - imbirowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nuta imbirowa w marynacie jest wyrazista, a łosoś rozpływa się w ustach - robiłem w piekarniku, można również go grillować.

Łosoś w glazurze miodowo - imbirowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łosoś w glazurze miodowo - imbirowej

 

  • 1 kg dzwonki z łososia
  • 4 gałązki rozmarynu (świeży)
  • 4 gałązek tymianku (świeży)

 

  • Marynata miodowo-imbirowa:
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego (jasny)
  • 2 łyżki miodu (jasny)
  • sok z 1 cytryny
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 cm imbiru (korzeń)
  • przyprawy: sól / czarny pieprz (świeżo zmielony)

Sposób przygotowania:

Łosoś w glazurze miodowo - imbirowej
► Marynata miodowo-imbirowa: składniki - olej, sos sojowy, miód, sok z cytryny, czosnek, imbir, wymieszać ze sobą w blenderze i doprawić solą i pieprzem.

► Dzwonki z łososia oczyścić z łusek, umyć pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę obtoczyć ze wszystkich stron w marynacie i odstawić w chłodne miejsce na conajmniej 3 godziny.

► Zamarynowaneg łososia razem z marynatą przełożyć do naczyniu żaroodpornym i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez około 20 - 25 minut w 180C / Termoobieg /. Na 10 minut przezd końcem pieczenia ułożyć na rybie gałązki świeżych ziół.
Łosoś w glazurze miodowo - imbirowej
Zamarynowanego łososia razem z marynatą przełożyć do naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piekarniku.
Łosoś w glazurze miodowo - imbirowej
Rybę obtoczyć ze wszystkich stron w marynacie i odstawić w chłodne miejsce na conajmniej 3 godziny.
Łosoś w glazurze miodowo - imbirowej
Dzwonki z łososia oczyścić z łusek, umyć pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Tagi:

imbir dania