eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Placki Eli z jabłkami i majerankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Placki ziemniaczane z dodatkiem jabłek i majeranku.

Placki Eli z jabłkami i majerankiem

Składniki:

Placki Eli z jabłkami i majerankiem

 

Sposób przygotowania:

Placki Eli z jabłkami i majerankiem
Ziemniaki obrać,umyć,zetrzeć na tarce z małymi oczkami i odcisnąć.Odciśnięty sok z ziemniaków odstawić.Po kilku minutach zlać sok a powstałą skrobię dodać do ziemniaków.Jabłka umyć,obrać ze skórki i usunąć gmiazda nasienne.Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.W razie potrzeby odcisnąć z soku.Cebule zetrzeć na miazgę,czosnek przecisnąć przez praskę.Do utartych ziemniaków dodać jabłka,majeranek,cebulę,czosnek,jajka i mąkę.Doprawić masę solą,pieprzem i dokładnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej,nakładać małą chochelką ciasto i smażyć z obu stron,aż placki będą rumiane i chrupkie.Placki kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem,żeby je odsączyć z tłuszczu.Smacznego!