SUPERPRZEPIS

Placki makowo-słonecznikowe

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Placki makowo-słonecznikowe Więcej zdjęć (5)

Podane z kremem ze śmietany, mascarpone i ananasa (mąż zjadł z miodem i też sobie chwalił)

Składniki:

Placki makowo-słonecznikowe

 

  • Ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej – u mnie końcówki, tzn. po szklance tortowej i luksusowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • prawie pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 2 pełne szklanki maślanki naturalnej
  • 2 jajka rozmiar L
  • 2 łyżki masła
  • odrobina oleju do smarowania patelni
  • „Białe szaleństwo” czyli krem
  • 25 dag serka mascarpone
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 3 plastry ananasa z syropu

Sposób przygotowania:

Placki makowo-słonecznikowe
Na suchej patelni uprażyłam pestki słonecznika. Do miski przesiałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia, sodę, sól, mak i pestki słonecznika, wymieszałam. Wbiłam jajka, wlałam maślankę i stopione (w mikrofali) masło. Wymieszałam łyżką tylko do połączenia składników. Papierowy ręcznik kuchenny nasączyłam niewielką ilością oleju.



Na teflonową patelnię wylewałam po łyżce ciasta na placek, każdorazowo smarując jej powierzchnię nasączonym ręcznikiem. Smażyłam na wolnym ogniu z obu stron na jasnozłoty kolor. Serek mascarpone roztarłam z cukrem pudrem. Mocno schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno, delikatnie wymieszałam z serkiem.



Plastry ananasa osączyłam z syropu i pokroiłam w kawałki, dodałam do masy i wymieszałam. Placki podałam z kremem, chociaż mężowi bardziej smakowały z lipowym miodem. Nie są słodkie, więc jak na mój gust mogą nawet posłużyć jako podkład do kanapek (zamiast pieczywa). Przepis zaczerpnęłam z bloga mojewypieki.pl
Placki makowo-słonecznikowe
W misce wymieszałam wszystkie sypkie składniki.
Placki makowo-słonecznikowe
Następnie dodałam składniki mokre i wymieszałam.
Placki makowo-słonecznikowe
Na posmarowaną tłuszczem patelnię wylewałam po łyżce ciasta.
Placki makowo-słonecznikowe
Przygotowałam krem z mascarpone bitej śmietany i ananasa.