Sposób przygotowania:
Placki po węgiersku
Gulasz:
Mięso na gulasz oczyścić, pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Marchewki obrać pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej. obsmażyć mięso z obu stron - przełożyć do garnka. Na patelni rozgrzać masło, dodać paprykę słodką, wsypać cebulę - podsmażyć. Usmażoną cebulę dodać do mięsa. Dolać 3 szklanki wody, dodać marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz - dusić około 2 godziny. Na koniec doprawić solą, ewentualnie zagęścić mąką rozrobioną z wodą.
Placki:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Z cebulą postąpić tak samo, dodać ją do ziemniaków. Dodać mąkę, sól i jajko. Całość wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Surówka:
Kapustę, cebulę i marchewkę drobno poszatkować, wymieszać, Dodać majonez, sól, pieprz, wymieszać.
Na 1 placek ułożyć gulasz, przykryć drugim plackiem, posmarować majonezem i keczupem. Podawać z surówką.
Mięso na gulasz oczyścić, pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Marchewki obrać pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej. obsmażyć mięso z obu stron - przełożyć do garnka. Na patelni rozgrzać masło, dodać paprykę słodką, wsypać cebulę - podsmażyć. Usmażoną cebulę dodać do mięsa. Dolać 3 szklanki wody, dodać marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz - dusić około 2 godziny. Na koniec doprawić solą, ewentualnie zagęścić mąką rozrobioną z wodą.
Placki:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Z cebulą postąpić tak samo, dodać ją do ziemniaków. Dodać mąkę, sól i jajko. Całość wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Surówka:
Kapustę, cebulę i marchewkę drobno poszatkować, wymieszać, Dodać majonez, sól, pieprz, wymieszać.
Na 1 placek ułożyć gulasz, przykryć drugim plackiem, posmarować majonezem i keczupem. Podawać z surówką.