Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Placki po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki po węgiersku - sycące, dosyć długie w przygotowaniu danie obiadowe, podawane z gulaszem i surówką

Placki po węgiersku

Składniki:

Placki po węgiersku

 

 

 

  • Surówka:
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

 

  • Dodatkowo:
  • majonez
  • keczup

Sposób przygotowania:

Placki po węgiersku
Gulasz:

Mięso na gulasz oczyścić, pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Marchewki obrać pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej. obsmażyć mięso z obu stron - przełożyć do garnka. Na patelni rozgrzać masło, dodać paprykę słodką, wsypać cebulę - podsmażyć. Usmażoną cebulę dodać do mięsa. Dolać 3 szklanki wody, dodać marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz - dusić około 2 godziny. Na koniec doprawić solą, ewentualnie zagęścić mąką rozrobioną z wodą.

Placki:

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Z cebulą postąpić tak samo, dodać ją do ziemniaków. Dodać mąkę, sól i jajko. Całość wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

Surówka:

Kapustę, cebulę i marchewkę drobno poszatkować, wymieszać, Dodać majonez, sól, pieprz, wymieszać.

Na 1 placek ułożyć gulasz, przykryć drugim plackiem, posmarować majonezem i keczupem. Podawać z surówką.