lenna

lenna

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

Placki po węgiersku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

smażymy placki kartoflane

Placki po węgiersku

Składniki:

Placki po węgiersku

 

  • przyprawa do gulaszu (pomysł na gulasz)
  • 1papryka czerwona
  • 1papryka żółta
  • 4spore ziemniaki (ok 1/2kg)
  • 2cebule
  • 1jajko
  • 2-3 łyzki mąki
  • sól pieprz olej do smażenia
  • 1/2 kg karkówki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 ząbek czosnku

 

Sposób przygotowania:

Placki po węgiersku
 PRZEPIS NA PLACEK:



Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki. 

 

PRZEPIS NA GULASZ DO PLACKA:



Mięso pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju potem przełożyć do rondla i dodać 500 mll.wody, dusić aż będzie miękie mięso, następnie paprykę  i cebule  pokroić w kosteczke i wrzucic do rondla, po 5min wrzuć kukurydzę i przyprawę do gulaszu, gotować jeszcze wszystko przez 10min. Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Zrobić kleks ze śmietany, ozdobić np.szczypiorkiem albo koperkiem. Smacznego:)