Sposób przygotowania:
Placki po węgiersku
PRZEPIS NA PLACEK:
Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki.
PRZEPIS NA GULASZ DO PLACKA:
Mięso pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju potem przełożyć do rondla i dodać 500 mll.wody, dusić aż będzie miękie mięso, następnie paprykę i cebule pokroić w kosteczke i wrzucic do rondla, po 5min wrzuć kukurydzę i przyprawę do gulaszu, gotować jeszcze wszystko przez 10min. Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Zrobić kleks ze śmietany, ozdobić np.szczypiorkiem albo koperkiem. Smacznego:)
Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki.
PRZEPIS NA GULASZ DO PLACKA:
Mięso pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju potem przełożyć do rondla i dodać 500 mll.wody, dusić aż będzie miękie mięso, następnie paprykę i cebule pokroić w kosteczke i wrzucic do rondla, po 5min wrzuć kukurydzę i przyprawę do gulaszu, gotować jeszcze wszystko przez 10min. Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Zrobić kleks ze śmietany, ozdobić np.szczypiorkiem albo koperkiem. Smacznego:)
Śliweczka