bianka97

bianka97

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Placki rzymskie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przegotuj w rondlu mleko. Wolno wsypuj kaszke mannę mieszając. Kontynuuj mieszanie, do momentu, aż mieszanina stanie się gęsta. Zdejmij z...

Placki rzymskie

Składniki:

Placki rzymskie

 

Sposób przygotowania:

Placki rzymskie
Przegotuj w rondlu mleko. Wolno wsypuj kaszke mannę mieszając. Kontynuuj mieszanie, do momentu, aż mieszanina stanie się gęsta. Zdejmij z ognia i posól. Dodaj połowe masła, cały czas mieszając, a następnie żółtka, połowe parmezanu i sera groviera. Ciasto rozwałkuj na grubość 1cm. Pozostaw do ostygnięcia. Gdy wystygnie wycinaj szklanką okrągłe placki. Ułuż na tacy pierwszą warstwe z masy pozostałej z wycinania. Posyp parmezanem. Ułuż drógą warstwe z wykrojonych placków układając je schodkowo jeden na drógim. Rozpuść resztę masła i polej nim placki. Posyp pozostałym parmezanem ipieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180*c na ok. 30 min. Podawaj, kiedy placki nabiorą pozłacanej barwy