Sposób przygotowania:
Placki warzywne
Ziemniaki obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,lekko oprószyć solą,odstawić na 10min,odcedzić.Cebulę drobniutko posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Kapustę kiszoną odcisnąć z soku,drobno pokroić,przełożyć do dużej miski,dodać starte ziemniaki,cebulę, czosnek,wbić jajka,dodać przecier pomidorowy oraz mąkę,przyprawić solą i pieprzem,dokładnie wyrobić masę. Sos;kwaśną śmietanę połączyć z kremówką,dodać musztardę,przyprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać i wstawić do lodówki na 15min.Na dużej patelni rozgrzać olej,łyżką nakładać porcje masy,smażyć placki z obu stron na złoty kolor.Podawać ze schłodzonym sosem i warzywami.
msewka