ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Placki z bakłażana z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka przekąska dla fanów bakłażana

Placki z bakłażana z serem

Składniki:

Placki z bakłażana z serem

 

 

Sposób przygotowania:

Placki z bakłażana z serem
Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki o grubości do 1 cm. Posypujemy każdy plasterek z obu stron solą, i odkładamy na pół godziny. W tym czasie bakłażan puści sok i pozbędzie się swojej goryczki. Następnie osuszamy każdy plasterek ręcznikiem papierowym. Jajko rozkłócamy. Na każdym plasterku bakłażana układamy kwadratowy plasterek sera, tak aby ser nie wystawał poza krawędź bakłażanowego placka. Tak przygotowane placki doprawiamy pieprzem, moczymy w jaju i obtaczamy dokładnie w bułce tartej.Smażymy z obu stron (najpierw układamy placki na patelni serem do góry) na mocno rozgrzanej oliwie. Podajemy jako przekąskę bądź z ziemniakami do obiadu.