Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Placki z cukinią i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Smaczne i zdrowe placuszki. Pełne białej kaszy gryczanej, cukinii i szpinaku. Smażone bez dodatku tłuszczu.

Placki z cukinią i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z cukinią i szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Placki z cukinią i szpinakiem
Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Wsypać do miski. Wbić jajka i wymieszać. 

Cebulę posiekać drobno. Szpinak umyć, osuszyć i poszarpać na mniejsze kawałki. Dodać do kaszy. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce. Posolić lekko i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku, wrzucić do miski. Wymieszać. Na koniec dodać mąkę pszenną, przyprawy i całość wymieszać. 

Na suchej patelni teflonowej smażyć niewielkie placuszki z obu stron na rumiano. Podawać z sałatą w śmietanie lub dowolną surówką.
Placki z cukinią i szpinakiem
do kaszy dodac posiekaną cebulę, szpinak i jajka, wymeiszać
Placki z cukinią i szpinakiem
dodać mąkę i dokładnie zamieszać jednolite ciasto
Placki z cukinią i szpinakiem
wrzucić odciśniętą z nadmiaru soku cukinię
Placki z cukinią i szpinakiem
na patelni smażyć niewielkie placuszki, bez oleju