Sposób przygotowania:
Placki z cukinii
Cukinie umyć, odciać końcówki z zetrzeć na tarce z dużymi otworami (razem ze skórką). Odcisnać sok.
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi otworami tak jak na placki ziemniaczane. na tej samej tarce zetrzeć obraną cebule. Odcisnać sok (można na sicie).
Połączyć cukinię z ziemniakami, dodać jaja, sól i makę. Powinno powstać ciasto podobne do tego na placki ziemniaczane, jeśli jest zbyt rzadkie to dodać trochę mąki.
Na rozgrzanym tłuszczu smazyć z obu stron placki. Podawać na ciepło posypane cukrem lub według własnego pomysłu.
Mozna ułatwić sobie pracę i do ścierania warzyw użyć robota kuchennego.
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi otworami tak jak na placki ziemniaczane. na tej samej tarce zetrzeć obraną cebule. Odcisnać sok (można na sicie).
Połączyć cukinię z ziemniakami, dodać jaja, sól i makę. Powinno powstać ciasto podobne do tego na placki ziemniaczane, jeśli jest zbyt rzadkie to dodać trochę mąki.
Na rozgrzanym tłuszczu smazyć z obu stron placki. Podawać na ciepło posypane cukrem lub według własnego pomysłu.
Mozna ułatwić sobie pracę i do ścierania warzyw użyć robota kuchennego.