Sposób przygotowania:
Placki z cukinii
1. Cukinie obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeżeli jest młoda, można z pestkami), odsączyć na sicie
2. Pora pokroić w cienkie półplasterki
3. Koperek posiekać
4. W misce wymieszać jajka, mąkę, wodę mineralną - do uzyskania ciasta o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego
5. Dodać cukinię, pora, koperek (ewentualnie trochę sera)
6. Wymieszać i przyprawić
7. Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placki z obu stron na złoty kolor
8. Podawać same lub z sosem, np. warzywnym
Ciasto zawsze robię "na oko". Im więcej cukinii i im mniej ciasta, tym lepsze. Podobne jadłam w krakowskiej restauracji wegetariańskiej Vega przy ul. Krupniczej, ale zdaje mi się, że w tamtych były jeszcze ziemniaki. Moim zdaniem takie są lepsze.
2. Pora pokroić w cienkie półplasterki
3. Koperek posiekać
4. W misce wymieszać jajka, mąkę, wodę mineralną - do uzyskania ciasta o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego
5. Dodać cukinię, pora, koperek (ewentualnie trochę sera)
6. Wymieszać i przyprawić
7. Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placki z obu stron na złoty kolor
8. Podawać same lub z sosem, np. warzywnym
Ciasto zawsze robię "na oko". Im więcej cukinii i im mniej ciasta, tym lepsze. Podobne jadłam w krakowskiej restauracji wegetariańskiej Vega przy ul. Krupniczej, ale zdaje mi się, że w tamtych były jeszcze ziemniaki. Moim zdaniem takie są lepsze.