cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Placki z cukinii z sosem tzatziki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Błyskawiczne placki z cukinii - przepis, który po prostu trzeba wypróbować! Placki z cukinii podałam z sosem tzatziki

Placki z cukinii z sosem tzatziki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z cukinii z sosem tzatziki

Składniki na ciasto

Sos tzatziki

  • 1 ogórek gruntowy
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanych ziół: mięta i koperek)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii z sosem tzatziki

Przygotowanie placków z cukinii

Do miski przesiej mąkę, dodaj roztrzepane jajko oraz mleko, wymieszaj.

Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, wmieszaj do masy, dopraw solą i pieprzem.

Na patelnię wylej olej, a kiedy ten będzie już rozgrzany, za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta i smaż na lekko zrumieniony kolor z obu stron.

Po usmażeniu wyjmij na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przygotowanie sosu

Ogórka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżymi ziołami oraz przyprawami.

Na ciepłe placki wyłóż sos i podawaj.

Placki z cukinii z sosem tzatziki
Placki z cukinii: przygotowanie ciasta z mąki, mleka i jajka
Placki z cukinii z sosem tzatziki
Placki z cukinii: 1 cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach
Placki z cukinii z sosem tzatziki
Placki z cukinii smażą się na patelni (smażyłam na oleju rzepakowym)
Placki z cukinii z sosem tzatziki
Placki z cukinii - propozycja podania z sosem tzatziki i listkami świeżej bazylii