WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 595]

Placki z gotowanych ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki z gotowanych ziemniaków to fajny pomysł na wykorzystanie pozostałych z obiadu ziemniaków. Fajna opcja gdy nie chce się robić kopytek.

Placki z gotowanych ziemniaków Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki z gotowanych ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Placki z gotowanych ziemniaków

ETAP 1:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmielić. Dodać mąkę i szczyptę soli, wbić jajko. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką żeby się nie kleiło.

Gotowe ciasto pokroić na plastry i z każdego plastra uformować dłońmi placek owalnego lub okrągłego kształtu.
Można też ciasto rozwałkować na jeden duży placek i szklanką wycinać placki. Placki smażyć na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor.

Usmażone wykładać na ręcznik papierowy. Podawać na gorąco z odrobiną soli lub np. z twarożkiem.

Placki z gotowanych ziemniaków
Placki ziemniaczane z ciasta kopytkowego po usmażeniu
Placki z gotowanych ziemniaków
Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków przedsmażeniem