aaa.oto.ewa

aaa.oto.ewa

Kucharz
[Przepisów: 12]

placki z groszkiem i kukurydzą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Idealne jako zamiennik ziemniaków, ryżu czy makaronu do obiadu, a także jako samodzielne danie.

placki z groszkiem i kukurydzą.

Składniki:

placki z groszkiem i kukurydzą.

 

Sposób przygotowania:

placki z groszkiem i kukurydzą.
Mąkę łączymy z mlekiem, jajkami, solą i pieprzem. Gdy masa uzyska konsystencję gęstej śmietany dodajemy odsączoną kukurydzę, zielony groszek i starty żółty ser. Delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy placki (osobiście ciasto nakładam małą chochelką na patelnię i lekko spłaszczam) aż do momentu, gdy zrobią się złociste, przewracamy na drugą stronę, smażymy do momentu uzyskania złotego koloru. Smacznego!P.S. Są równie smaczne z dodatkiem czerwonej fasoli, papryki czy pozostałości szynki, której nikt już nie chce. :-)