pchelka79

pchelka79

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

placki z komosy ryżowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszne placuszki, polecam:)

placki z komosy ryżowej

Składniki:

placki z komosy ryżowej

 

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 szklanki wody
  • 200 g twarogu
  • 100 g karmazyna wędzonego
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka bio ekologiczne
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu ekologicznego
  • 6 łyżek mąki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, kurkuma

 

Sposób przygotowania:

placki z komosy ryżowej
•komosę gotować 15 min w wodzie z dodatkiem soli i kurkumy, następnie pozostawić do ostygnięcia,
•do komosy dodać połowę twarogu, wcześniej rozdrobnionego widelcem,
•dodać też, jajka, zmiażdżony czosnek, 4 łyżki mąki, pieprz i sól,
•wymieszać na jednolitą masę,
•z porcji masy formować placki, obtoczyć w pozostałej mącę, smażyć na oliwie na złoty kolor,
•resztę twarogu również rozdrobnić, dodać rybę wcześniej obraną ze skóry, ości i rozdrobnioną,
• dodać jogurt, posiekaną natkę pietruszki i pieprz,
•wymieszać na gładką masę,
•podawać z plackami