Sposób przygotowania:
Placki z listkami szpinaku i serem Rokpo
Placki: 1.Wszystkie składniki mieszam razem tak aby ciasto miało konsystencję żadkiej śmietany 2.Smażę placki średniej grubości na patelni bez tłuszczu z obu stron. Z placków robią się drewienka, ale to jest OK., gdyż zmiękczy je sos ze szpinaku.Placki oczywiście najlepiej robić równocześnie z farszem. Farsz: 1.Na łyżce oliwy z oliwek podsmażam pokrojonego w księżyce pora, aż zmięknie. 2.Podczas podsmażania dorzucam posiekane ząbki czosnku. 3.Gdy por jest mięciutki i zeszklony wrzucam do rondla szpinak w liściach i przykrywam garnek. Zmniejszam temperaturę pod garnkiem. 4.Gdy liście zaczynają mięknąć dorzucam pokrojony Rokpol i odkrywam garnek aby odparowała woda. 5.Na koniec zwiększam temperaturę i dodaję butelkę Ramy, sporo pieprzu i łyżeczkę Vegety. Garnek pozostaje odkryty. Często mieszam. 6.Czekam, aż sos zgęstnieje i lekko się wystudzi. 7.Przekładam farsz do placków, rozsmarowuję sos po placku, przekrajam je na pół, podgrzewam jeśli potrzeba i podaję z miksem sałat. W moich garnkach można śmiało smażyć, jednak proszę uważać i ewentualnie zastąpić go patelnią. Placki są też pyszne na zimno.
luna