Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Placki z makaronu.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chrupiące, nadziewane placki z makaronu.

Placki  z makaronu. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z makaronu.

 

  • 200 g makaronu lane kluseczki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki żółtego sera + 1 do posypania na wierzch
  • 2 łyżki maślanki
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • rozgnieciony ząbek czosnku
  • kilka plasterków wędliny
  • i kilka plastrów pomidora
  • keczup
  • olej do smażenia
  • ręczniki do osuszenie

Sposób przygotowania:

Placki z makaronu.
Makaron należy ugotować al dente, stosują się do zaleceń producenta. Rozkładamy cienko i studzimy, a następnie kroimy na 3 cm kawałki. Dodajemy tarty ser, jajka, maślankę i przyprawy. Dokładnie mieszamy na koniec wsypujemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju nakładamy łyżkę ciasta lekko przygniatamy aby rozpłaszczyć. Na środek kładziemy plaster pomidora lub wędliny. Przykrywamy drugą łyżką ciasta i smażymy z obu stron na rumiano. Osączamy na ręczniku, posypujemy resztką żółtego sera.
Placki  z makaronu.
Zimny makaron kroimy na 3 centymetrowe kawałki.
Placki  z makaronu.
Składniki wkładamy do miski i delikatnie mieszamy.
Placki  z makaronu.
Wędlinę i pomidora kroimy na dość grube plastry.
Placki  z makaronu.
Na rozgrzanym oleju smażymy wolno placuszki na rumiano.