kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Placki z salami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nietypowe racuszki na słono.

Placki z salami i serem

Składniki:

Placki z salami i serem

 

  • 500 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • szczypta cukru
  • 250-300 g mąki
  • jajko
  • sól, pieprz
  • 100-150 g salami
  • natka pietruszki
  • tłuszcz
  • starty twardy ser (np. parmezan)

Sposób przygotowania:

Placki z salami i serem
1. Drożdże wymieszać w kilku łyżkach ciepłego mleka, dodać szczyptę cukru, łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. 2. Dodać jajo, sól, pieprz, pokrojone salami, natkę i na przemian mąkę i mleko. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. 3. Z ciasta smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu. Ciepłe obtoczyć serem.