Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Placki z serka mascarpone z sosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Na takie placuszki skuszą się prawdopodobnie nie tylko dzieci!

Placki z serka mascarpone z sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z serka mascarpone z sosem

 

 

  • 250 g serka mascarpone

 

 

  • mąka pszenna - ile się wmiesza, ale jakoś ok. 200-250 g

 

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

  • 1 łyżka cukru trzcinowego

 

  • 1/4 łyżeczki soli

 

  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • 2 łyżeczki cukru (niekoniecznie)

 

 

  • kilka łyżek jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Placki z serka mascarpone z sosem
jajka wybiłam ze skorupek rozdzielając żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywno z solą a żółtka zmieszałam z serkiem, ekstraktem i kilkoma łyżeczkami mleka bo serek był bardzo, bardzo sztywny. Wmieszałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia a na koniec pianę z białek. Nakładałam porcje masy, po jednej czubatej łyżce, na rozgrzaną patelnię - bez tłuszczu bo serek w placuszkach jest wystarczająco tłusty a poza tym moja patelnia ma powłokę ceramiczną, do której nic nie przywiera. Placuszki smażyłam kilka minut i przewracałam gdy na powierzchni pojawiały się bąbelki, dosmażałam chwilę z drugiej strony i gotowe. Brzoskwinie z puszki zmiksowałam z sokiem z cytryny i można je ew. dosłodzić trochę, ale to już kwestia własnego smaku. Takim sosem polewałam placki dodając jeszcze do każdej porcji trochę jogurtu. Pysznie było :)
Placki z serka mascarpone z sosem
żółtka zmieszałam z serkiem, ekstraktem i kilkoma łyżeczkami mleka bo serek był bardzo, bardzo sztywny.
Placki z serka mascarpone z sosem
do serka Wmieszałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia a na koniec pianę z białek.
Placki z serka mascarpone z sosem
Placuszki smażyłam kilka minut i przewracałam gdy na powierzchni pojawiały się bąbelki, dosmażałam chwilę z drugiej strony i gotowe.
Placki z serka mascarpone z sosem
Brzoskwinie z puszki zmiksowałam z sokiem z cytryny i można je ew. dosłodzić trochę